Oppilaille

Oliko hauskaa, mielenkiintoista, liikuttavaa, ahdistavaa vai tylsää? Paraniko fiilis? Menisitkö uudelleen? Tänään taidekriitikkona toimit sinä!

Arvioi elämys

Opettajille

Päivitettävää luokan tai koulun tiedoissa? Matka-aikataulu epäselvä? Tarkasta tiedot järjestelmästämme. Löydät sieltä myös elämyskohtaiset etko- ja jatkotehtävät.

Kirjaudu sisään

Taidetoimijoille

Täytä tai päivitä taidevierailukohteen tai taide-elämyksen tiedot, lisää etko- ja jatkomateriaalit tai tarkastele mitkä luokat ovat saapumassa juuri teidän vieraaksenne.

Kirjaudu sisään

Tätä on taidetestaajat

Taidetestaajat on Suomen suurin kulttuurikasvatusohjelma, joka tarjoaa kaikille Suomen kahdeksasluokkalaisille ja heidän opettajilleen 1–2 vierailua lukuvuodessa korkealaatuisen taiteen pariin. Toimintamme tavoittaa vuosittain noin 70 000 henkeä, kaikista Suomen kunnista. Vierailujen määrä ja kohteet vaihtelevat lukuvuosittain saamastamme rahoituksesta riippuen.

Toiminnan ydintavoitteena on tarjota nuorille taide-elämyksiä ja työkaluja muodostaa kokemuksestaan perusteltu mielipide. Mitä mieltä he ovat kokemastaan? Lähtisivätkö he uudelleen?

Nuorilta saadun palautteen perusteella opimme yhdessä Suomen taidekentän kanssa huomioimaan paremmin nuoret ja heidän tarpeensa taidesisältöjen suunnittelussa ja erityisesti niihin liittyvässä yleisötyössä. Opettajille haluamme tarjota mahdollisuuksia ja tukea taidesisältöjen hyödyntämiseksi opetus- ja kasvatustyössään – opettajalla on merkittävä rooli kahdeksasluokkalaisen nuoren taidekokemuksen onnistumisessa.

Taidetestaajat-toimintaa tuottaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Toiminta käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfonden. Syksyllä 2020 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Suomen opetus- ja kulttuuriministeriö.

Uutiset

Vuoden taide-elämys: CircOpera 2.0

24.11.2023
Vuoden taide-elämyksenä palkittiin nuorten taidekriitikkojen viime lukuvuoden suosituin elämys: Suomen kansallisoopperan sensaatiomainen CircOpera 2.0, jossa kahdeksasluokkalaisia hemmoteltiin maailmanluokan sirkusnumeroiden ja musiikkihelmien ohella huikeilla erikoistehosteilla, värikkäällä puvustuksella ja muulla visuaalisella ilotulituksella.
Lue uutinen

Koulujen ilmoittautuminen lukuvuodelle 2024-25 on auki 1.-17.11.2023

01.11.2023
Ilmoittautuminen Taidetestaajiin lukuvuodelle 2024–2025 on nyt käynnistynyt ja jatkuu perjantaihin 17.11.2023 asti. Myös niiden koulujen, jotka ovat tällä hetkellä mukana Taidetestaajissa, tulee ilmoittautua mukaan ensi lukuvuodelle.
Lue uutinen

Save the Date: Kulttuurigaalaa juhlitaan 24.11.2023

24.10.2023
Suomi juhlii kulttuurin tekijöitä ja -tekoja Kulttuurigaalassa Tampereella 24. marraskuuta 2023. Kulttuurigaalan ehdokkaat julkaistiin torstaina 12.10. Finlayson Art Area, Galleria Himmelblaun tilassa. Suorana Yle TV1-kanavalla lähetettävä iltajuhla huipentuu yleisöäänestyksellä valittavien Vuoden kulttuuripersoonan ja Vuoden kulttuuriteon julkistamisiin.
Lue uutinen

Taidetestaajat-ohjelmahaku lukuvuodelle 2024–2025

23.10.2023
Ohjelmahaku lukuvuoden 2024–2025 Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaan järjestetään 15.11.– 8.12.2023 Suomen Kulttuurirahaston sähköisessä hakujärjestelmässä. Linkki julkaistaan hakuajan alkaessa taidetestaajat.fi-verkkosivulla.
Lue uutinen
Kaikki uutiset

Tiesitkö tätä?

Taidetestaajat käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston toimesta lukuvuosina 2017–2020 kiitoksena lapsille ja nuorille. Rahastoa perustettaessa yli 80 vuotta sitten 30 000 kansakoululaista keräsi sen alkupääoman kiertäen ovelta ovelle. Lue lisää perustamiskeräyksestä.

Taidetestaajien tavoitteena on, että jokainen kahdeksasluokkalainen saa kokea korkealaatuisen taide-elämyksen ja oppii muodostamaan siitä perustellun mielipiteen. Kasiluokkalaisten arvioita ja kommentteja taidevierailuista pääset lukemaan Arviot-sivulla.

Kouluille suunnatun kyselyn tulosten mukaan vain 5 % yläkouluista olisi päässyt taidevierailulle ilman Taidetestaajia. Saavutettava ja laadukas taide on kaikkien lasten ja nuorten oikeus – se ehkäisee syrjäytymistä ja edistää tunnetaitojen kehittymistä.

#taidetestaajat somessa