Opettajille

Yleistä tietoa opettajille

Kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kutsutaan mukaan Taidetestaajiin!

Vierailuihin sisältyvät pääsyliput ja matkat vierailukohteeseen sekä taidekokemusta tukevat yleisötyömateriaalit (etkot ja jatkot). Materiaalien avulla oppilaat ja opettajat saavat tietoa esityksestä, taidemuodosta ja taiteilijoista. Yleisötyömateriaalit julkaistaan Taidetestaajat-järjestelmässä noin kuukautta ennen luokan vierailua.

Taidevierailun jälkeen nuorten mielipidettä kysytään taidetestaajia varten luodulla arviointisovelluksella. Sovelluksen käyttämiseen oppilaat tarvitsevat henkilökohtaiset arviointikoodit, jotka löytyvät Taidetestaajat-järjestelmästä. Nuorten arviot ovat kaikkien nähtävillä Taidetestaajien verkkosivuilla (Arviot).

Taidetestaajat-vierailut tukevat ilmiöpohjaista opetusta ja kulttuurikasvatussuunnitelmien toteuttamista sekä edistävät laaja-alaisen osaamisen kehittymistä.

Katso Taidetestaajien esittelyvideo opettajille:

Vierailuun valmistautuminen

Löydät kaikki ajantasaiset tiedot oman luokkasi vierailusta ja kuljetuksista Taidetestaajat-järjestelmästä. Huom: vierailutietoja ei lähetetä erikseen sähköpostitse, vaan ne on käytävä itse tarkistamassa järjestelmästä. Kirjaudu sisään alla olevasta linkistä. Jos olet unohtanut tunnuksesi, katso toimintaohjeet Usein kysytyistä kysymyksistä.

Lataa ja lue opettajan opas. Ei kestä kauaa, mutta on tosi tärkeää. Oppaasta löydät mm. ohjeet matkustamiseen, vierailun käsittelyyn luokassa ja elämyksen arviointiin. Sinulla on opettajana merkittävä rooli taidekokemuksen onnistumisessa!

Julistemuotoinen, printattava Taidetestaajat-etiketti kokoaa tiiviseen muotoon ohjeet taidevierailuun valmistautumiseen, käyttäytymiseen kohteessa sekä elämyksen arviointiin: Taidetestaajat-etiketti. Napakat ohjeet arvioiden tekemiseen löydät tästä ladattavasta pdf:stä.

Tsekkaa myös Taidetestaajat <3 OPS -juliste, jonka avulla voit pohtia, miten taidekokemusta voi käsitellä koulussa oikeastaan minkä tahansa oppiaineen ja erityisesti laaja-alaisen osaamisen näkökulmasta.

Tämän 1,40 minuutin videotrailerin voit katsoa yhdessä oppilaidesi kanssa: https://youtu.be/Hl8856K16CE. Video esittelee kaikki taiteenlajit, joita Taidetestaajat-toiminnassa testataan. Bongaatteko kuusi? Ennen vierailua kannattaa ehdottomasti katsoa oppilaiden kanssa myös tämä 2,32 minuutin etkovideo ”Tervetuloa taidetestaamaan”. Muistattehan lisäksi tehdä myös etkotehtävät, jotka löydät Taidetestaajat-järjestelmästä.

Koulujen ilmoittautuminen

Koulujen taidevierailut ja matkat suunnitellaan luokille sopiviksi ilmoittautumisvaiheessa annettujen tietojen mukaan. Myös niiden koulujen, jotka ovat ohjelmassa mukana tällä hetkellä, on ilmoittauduttava seuraavaksi lukuvuodeksi.

Ilmoittautumisen yhteydessä valitaan vierailumalli: joko kahden lähivierailun malli tai yhden lähivierailun ja yhden valtakunnallisen vierailun malli. Lähivierailu tarkoittaa vierailua oman tai naapurimaakunnan kohteeseen. Valtakunnallinen vierailu tarkoittaa vierailua pääkaupunkiseudulle tai Uudeltamaalta muualle Suomeen.

Jotta koulun yhteyshenkilö voi ilmoittaa koulunsa luokat uudelle lukuvuodelle, hänen on kirjauduttava omilla tunnuksillaan Taidetestaajat-järjestelmään. Yhteyshenkilö lisää järjestelmään luokat ja niiden vastuuopettajat sekä huolehtii, että kukin vastuuopettaja käy täyttämässä oman luokkansa tiedot ilmoittautumisaikana.

Ilmoittautuminen tapahtuu aina edeltävän lukuvuoden marraskuussa. Ilmoittautuminen lukuvuodelle 2024–25 on päättynyt. Mikäli ette kuitenkaan ole muistaneet ilmoittaa koulunne kaikkia kahdeksansia luokkia mukaan, tai asiassa on muuta epäselvyyttä, olkaa yhteydessä koordinaatiotiimimme osoitteeseen info@taidetestaajat.fi.

Lisätiedot