Kiitos syyslukukaudesta – kohti säkenöivää uutta vuotta 2023!

Kiitollisina hyvin sujuneesta syyslukukaudesta siirrymme hiljalleen joulun viettoon. Sitä ennen haluamme kiittää kaikkia tahoja, jotka ovat mahdollistaneet toimintamme. Kiitos siis kaikille syksyllä mukana olleille taidetoimijoille, opettajille, rehtoreille, liikennöitsijöille ja muille yhteistyökumppaneillemme!

Taidetestaajia oopperassa 15.12.2022. Kuva: Valtti Koivunen.

Yhteensä 50 600 kasiluokkalaista ja opettajaa 537 koulusta pääsi taidevierailuille 44 kohteeseen ympäri Suomen. Suuri osa nuorista on antanut palautetta kokemastaan taiteesta arviointisovelluksemme kautta, ja vaikuttaa siltä, että sisältö on pääosin ollut heille mieleistä.

Ohjelmassa on ollut mm. teatterin ja sirkuksen taikaa, oopperan mahtipontisuutta, tajunnanräjäyttäviä taidemuseovierailuja, koskettavia konsertteja, tunteikasta tanssia ja sävähdyttävää elokuvataidetta.

Syksy on tuonut Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmalle myös kaksi tunnustusta. Saimme museopedagogiselta yhdistykseltä Pedaalilta kunniamaininnan vuoden 2022 museopedagoginen teko -kilpailussa. Kunniamaininnan antamista Taidetestaajille perusteltiin seuraavasti ”Taidetestaajat on laajuudessaan vaikuttava, tulevaan tähtäävä sekä taidetta ja taidesuhdetta arkipäiväistävä, yleissivistävä ja yhteiskunnallisesti tärkeä hanke, joka myös tasoittaa sosio-ekonomisia ja maantieteellisiä eroja polulla kulttuurin luo. Taidetestaajat ansaitsee Pedaali ry:n kunniamaininnan merkittävästä museomaailmaan kohdistuvasta työstään ja valtakunnallisesta nuorten kulttuurikasvatuksesta, jota on tehdään sekä täydellä sydämellä että kunnianhimoisesti.” Lue lisää.

Marraskuussa vastaanotimme oikeusministeriön demokratiapalkinnon kunniamaininnan. Perusteluissa kiitettiin pitkäjänteisestä työstä sekä kokonaisen ikäluokan tavoittamisesta ja osallistamisesta, ohjelman nuorille tarjoamasta mahdollisuudesta tutustua taiteeseen ja päästä harjoittelemaan oman mielipiteen esittämistä sekä omien tunteiden käsittelemistä. Raadin mukaan Taidetestaajat edistää myös nuorten tasa-arvoisia mahdollisuuksia osallistua kulttuuritoimintaan perheen koulutus- ja tulotasosta tai kotipaikkakunnasta riippumatta. Nuorten osallistuminen suomalaiseen taide- ja kulttuurielämään lisää osallisuuden kokemusta ja parantaa sisältöjen lukutaitoa. Palkinto tuntuikin erityisen merkittävältä aikakautena, jolloin puhutaan ”demokratian kriisistä” myös Suomessa. Lue lisää.

Taidetestausta on esitelty niin kotimaassa (mm. kuntamarkkinoilla sekä valtakunnallisessa lastenkulttuurifoorumissa, jota olimme myös järjestämässä) kuin ulkomaillakin (Brysselissä MEP:eille sekä paikallisille toimijoille, Opera Europan syyskonferenssissa Budapestissä sekä osana muita Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimia ympäri Euroopan). Erityisesti periaatteemme siitä, että kaikki otetaan ja kaikki myös lähtevät mukaan, on herättänyt suurta kansainvälistä kunnioitusta.

Julkaisupuolella olemme panostaneet erityisesti erilaisiin julisteisiin, jotka kiteyttävät asiakokonaisuuksia helposti ymmärrettävään muotoon. Kuvailutulkkausta esittelevä julistepari laadittiin yhdessä kuvailutulkki Carita Lehtniemen, Näkövammaisten kulttuuripalvelu ry:n sekä Nakövammaisten liiton kanssa. Tämän lisäksi laadimme arvioinnin merkitystä korostavan julisteen, joka on suunnattu opettajille ja taidekentän edustajille sekä matkapäiväkirjatehtäväjulisteen tukemaan nuorten matkustustaitojen oppimista.

Päivitämme ahkerasti myös taidelaitosten toimintaopasta ”Näin se menee – Kouluryhmä yleisönä taide-elämyksessä”, joka löytyy täältä.

Tällä hetkellä valmistaudumme kevään vierailuihin, joita järjestetään noin 90 000, sekä valmistelemme seuraavaa lukuvuotta. Taidetestaus jatkuu siis myös kaudella 2023–24 ja tästä lämmin kiitos päärahoittajillemme Suomen Kulttuurirahastolle ja Svenska kulturfondenille sekä eduskunnalle, joka myönsi joululahjana taidetestaukseen miljoona euroa.

Lukukaudella 2023–24 mukana on jälleen 100 % kaikista Suomen kasiluokkalaisista, opettajineen yhteensä noin 69 400 henkeä. Heille tarjotaan kaksi vierailua, koulun valinnan mukaan joko molemmat omaan tai naapurimaakuntaan (46 % vierailijoista) tai toinen edellä mainitusti ja toinen valtakunnalliseen kohteeseen (54 % vierailijoista).

Teemme parhaillaan valintoja vierailukohteiksi tulevalle kaudelle. Niin oppilas- kuin opettajaraadit ovat jo pisteyttäneet sisällöt, ja nyt rakennamme niistä alueellisiin tarpeisiin vastaavan kokonaisuuden, josta päätetään tammikuun aikana. Luvassa on jälleen monipuolinen kattaus maamme korkealaatuisinta taidetta sekä nuorille suunnattua yleisötyötä. Lue lisää valintaprosessista.

Mutta nyt, kohti joulun rauhaa ja uutta vuotta 2023!