Mitkä olivat syksyn 2022 nuorten suosikkielämykset?

Syyslukukaudella 2022 yhteensä 50 600 nuorta pääsi taidevierailulle 44 kohteeseen ympäri Suomen. Mistä elämyksistä nuoret pitivät eniten ja miksi? Tässä muutama poiminta nuorten arvioista syksyn vierailuilta.

Syyslukukauden 2022 Top 3

1. Suomen kansallisooppera ja baletti: CircOpera 2.0 

Kuva: Kansallisooppera / Emma Suominen

Tänä syksynä kahdeksasluokkalaisten ylivoimainen ykkönen oli Suomen kansallisoopperan sensaatiomainen CircOpera 2.0, jossa yleisöä hemmoteltiin maailmanluokan sirkusnumeroiden ja musiikkihelmien ohella huikeilla erikoistehosteilla, värikkäällä puvustuksella ja muulla visuaalisella ilotulituksella. 

15. joulukuuta näytökseen oli pikkujouluhengessä kutsuttu mukaan noin 1000 taidetestaajan lisäksi koko Taidetestaajat-koordinaatiotiimi esihenkilöineen, Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton toimiston väki ja hallitus, Kulttuurirahaston hallitus ja henkilökunta sekä eduskunnan sivistys- ja tiedejaosto. 

Kokemus ei varmasti jättänyt ketään kylmäksi, ja kutsuvieraille nuorten spontaanit reaktiot  – hurraukset ja runsaat väliaplodit – tekivät tilaisuudesta erityisen koskettavan. CircOpera oli täydellinen esimerkki siitä, mitä taidetestaus voi parhaimmillaan olla: esteettinen, tunteikas, yhteisöllinen kokemus taiteen hyvää tekevästä voimasta, joka jättää pysyvän muistijäljen.

Kansallisooppera toimii Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmassa yhtenä valtakunnallisista vierailukohteista, eli sellaisista taidelaitoksista, joihin saapuu nuoria joka puolilta Suomea. Nuorista 90 % lähtisi CircOperan jälkeen uudelleen taiteen äärelle. Alla muutama poiminta sanallisista arvioista:

“Yllätyin näytöksestä koska en ole ennen käynyt oopperaa odotin että olisi ollut huonompi mutta olikin parempi”

“Tulkinnanvarainen ja vaikuttava spektaakkeli, joka antaa katsojalle paljon miettimistä upeiden näytösten kehyksellä.”

“Se oli todella hieno esitys. Asut olivat upeita ja värikkäitä. Sirkus temput olivat mahtavia ja musiikki oli loistavaa”

Lue lisää arvioita täällä.

Tähtiarvosanojen keskiarvo: 4,3

Lue myös: Rehtorin vinkit iltanäytöksiin osallistumiseen sekä Lähivierailulle vai Helsinkiin – näin ensi lukuvuoden taidetestaajat päättäisivät.

2. Saarni Sirkus: Dreamer

Saarni Sirkuksen nykysirkusteos Dreamer vie katsojan syväsukellukselle mielen syövereihin sirkuksen, laulun ja tanssin keinoin. Arvioiden perusteella elämys herätti iloa 39 prosentilla nuorista ja paransi fiilistä 55 prosentilla nuorista. Nuorten mielestä Saarni Sirkuksen tarjoama taide oli ensisijaisesti taitavaa (33 %) ja kokemuksen jälkeen 90 % nuorista lähtisi taiteen äärelle uudelleen. Alla poimintoja nuorten sanallisista arvioista:

“Tykkäsin dreamer esityksestä, koska se oli lumoavasti ja taitavasti tehty. Teltta näytti ihanalta ja tykkäsin kovasti valoista. Lempi esitykseni oli Anniinan kangas, koska se näytti ihanalta ja taitavalta. Tykkäsin kyllä kaikista muistakin esityksistä. Esitys oli monipuolinen ja kivasti suunniteltu. Teltan penkit olivat hieman epämukavat, mutta kokemuksen arvoinen.”

“Aivan mahtava, kävisin vaikka 100 kertaa uudestaan !!”

“Oli pitkän ajomatkan arvoinen. Tosi kaunis esitys ja hyvä juoni. Mainiot esitykset <3”

“Tykkäsin paljon esityksestä. Se herätti minussa jännityksen ja ilon tunteita. Se vei minut hetkeksi pois tylsästä arjesta. Esitys oli hyvin suunniteltu, mutta jotkut esitykset olivat vähän liian pitkiä.”

Lue lisää arvioita täällä.

Tähtiarvosanojen keskiarvo: 4,2

3. Hämeenlinnan Kaupunginteatteri: Onnettoman Onnellinen

Kuva: Jouni Koponen

Onnettoman Onnellinen on hyvänmielen tragikoominen musiikkinäytelmä, jossa vakavuus on huumorin ydin ja elämä nauru. Näytelmässä kuljetaan halki Suomen kiireeseen hukkuneen bisnesmies Päiviön ja hänen kuolemansairaan veljensä Pyyn erikoisessa seurassa. Matkalla veljekset kohtaavat surujen parissa piehtaroivia kansalaisia, joiden elämään Pyyn kosketus ja sanat tuovat valon.

Nuorten mielestä näytelmä oli kokonaisuutena mielenkiintoinen, onnistunut ja innostava. He kuvailivat elämystä mm. näin:

”En ole ajatellut ennen samalla lailla teatterista”

”Oli wörtti jäi hyvä mieli vaikka normaalisti olisin päässyt yhdeltä koulusta ja nyt olen kotona vasta puoli 5”

”Aivan mahtava. Nauroin todella paljon”

”Tykkäsin musiikki kohdista. Kuvaili jollain tapaa omaa elämää, oli upea esitys.”

”Taidetta, iloa jota ihmiskunta tartee kaikken twitter ja tik tok riitojen välillä ja ymmärsi että elämä ei ole vain iloa ja sateenkaareja ja pitää sanoa kaikki näyttelijät oli taivia ja hyvin tehdy ja se oli täydellinen”

Lue lisää arvioita täällä.

Tähtiarvosanojen keskiarvo: 4,1

Lue myös viestinnän suunnittelijamme Heidi Rantasen Lapsen maailma -lehteen kirjoittama juttu taidekasvatuksesta ja Taidetestaajat-vierailusta Onnettoman Onnellinen -elämykseen. Jutussa haastateltavana mm. Hämeenlinnan teatterin yleisötyöntekijä Henna-Maija Alitalo. Avaa juttu pdf-tiedostona:

Säveltaiteessa suosituinta elokuvamusiikki

Säveltaiteen puolelta syksyn suosituimmaksi elämykseksi nousi Turun filharmonisen orkesterin “John Williams 90: Elokuvamusiikin mestariteokset”, jonka tähtiarvosanojen keskiarvoksi muotoutui erinomaiset 3,9. Turun filharmoninen orkesteri toimi myös uusimaalaisten taidetestaajien valtakunnallisena vierailukohteena.

Arvioiden perusteella nuoret pitivät mm. konsertin elokuvista tutuista klassikkobiiseistä sekä elämykseen suunnitellusta valaistuksesta. Moni mainitsi arvioissa kokeneensa tuttujen kappaleiden ansiosta nostalgisia tunteita sekä rauhoittuneensa konsertin aikana.

“Oli sillee kivan rauhottava ja oli tosi taitavaa soittamist”

“Ihan ku en muista mitää ku se oli nii hyvä I was mind wiped👍👍”

“Aivan loistava kokemus. He soittivat biisejä aivan mahtavasti. Sanoisin, että oli niin sanotusti bueno”

“Oli hienoa kokea lempielokuvamusiikkia ja oli rauhallinen olo jälkeenpäin!”

“I loved the experience, not only did I find out all my favourite movies music was made by the same person but I got to experience it in person. The experience has pushed me to continue playing instruments.”

Lue lisää arvioita täällä.

Tähtiarvosanojen keskiarvo: 3,9

Visuaaliset taiteet: Sinebrychoff vei voiton

Kuva: Museovirasto

Visuaalisten taiteiden puolella nuorten suosikki syyslukukaudelta 2022 oli elämyksellinen vierailu Sinebrychoffin taidemuseoon eli Paul ja Fanny Sinebrychoffin kotimuseoon, joka on osa Kansallisgalleriaa. Vierailulla nuoret pääsivät aikamatkalle ajassa taaksepäin, kun Paulin ja Fannyn kaupunkipalatsin hovimestari johdatteli taidetestaajia selvittämään kadonneen medaljongin arvoitusta draamallisin keinoin. 

Nuoret saivat eläytyä menneeseen aikakauteen historiallisten roolihenkilöiden avulla ja tulkita taideteoksia tableau vivant -menetelmällä, eli narri-ilveilemällä, kuten he itse taideteosta jäljitteleviin asentoihin asettumista kuvasivat. Aikamatkan aikana oivallettiin myös, minkälaisia tarinoita vanhat taideaarteet kertovat todellisesta historiasta. Samalla päästiin arvoituksen ratkaisun äärelle.

Nuorten mielestä Sinebrychoffin tarjoama taide oli “vanhanaikaista” (32 %), mutta tähtiä ropisi erittäinkin mukavasti, ja 80 % arvion antaneista lähtisi kokemuksen jälkeen uudelle vierailulle. Sanallisista arvioista voi päätellä, että nuoret pitivät erityisesti siitä, että vierailulla elämykseen sai osallistua ja vuorovaikutteinen kierros oli kivalla tavalla erilainen kuin museovierailut yleensä.

Sinebrychoffin taidemuseo on valtakunnallinen vierailukohde. Lue lisää valtakunnallisista vierailuista.

“Oli huippua! Oli tosi kivaa j a ihanaa, kun sai osallistua ite siihen näyttelyn esittelyy. En ole aiemmin tykännyt käydä museoissa mutta tämä kerta oli HUIPPU. Kiitos ihanasta vierailusta.”

“Se kerto taiteesta vähän eri tavalla, kun yleensä vain töllistellään tauluja.”

“Kokemus oli uusi ja mielenkiintoinen. Minulle annettu hahmo oli myös upea ja oli kiva esittää häntä”

“Vierailu oli toteutettu ihanasti! Museokierroksen johtaja eläytyi teemaan, joten pystyi itse kuvittelemaan olemansa siinä maailmassa!”

“Tykkäsin niistä huoneista kun tuli tosi arvokas olo siellä”

Lue lisää arvioita täällä.

Tähtiarvosanojen keskiarvo: 3,8