Rehtorin vinkit iltanäytöksiin osallistumiseen

Taidetestaajia menossa katsomaan Hamletia Kansallisteatteriin 25.8.2022. Kuva: Tuula Penttilä

Taidetestaajissa järjestetään silloin tällöin vierailuja myös iltaisin, sillä kaikilla taidelaitoksilla ei ole mahdollisuutta toteuttaa elämyksiään päiväaikaan. Ilta-aikana tapahtuvat vierailut ovat usein esimerkiksi teatterinäytöksiä, joihin osallistuu myös muuta yleisöä.

Minkälaisia asioita koulussa on otettava huomioon, kun vierailu tapahtuu ilta-aikaan?

Iittalan koulun rehtori Anne Laatikainen ja Taidetestaajat-yhteyshenkilö Ursula Finni kertovat, minkälaisia keinoja maaseutukunta Iittalassa on keksitty iltavierailujen onnistumiseen ja miksi heidän mielestään iltaelämykseen kannattaa ehdottomasti lähteä.

Varaa nuorille vapaa-aikaa

Iittalan yhtenäiskoulun kahdeksasluokkalaiset lähtivät Taidetestaajat-vierailulle Suomen Kansallisteatteriin torstaina 25.8.2022 kello 16.00. Näytös oli ilmoitettu alkavaksi seitsemältä, ja bussiyhtiö oli ilmoittanut alkuperäiseksi lähtöajaksi kello 17, mutta koululla päätettiin, että matkaan lähdetään jo tuntia aikaisemmin.

”Halusimme lähteä ajoissa, jotta nuorilla olisi tunti aikaa nauttia elämästä Helsingissä”, kertoo opettaja Ursula Finni. ”Nuorille olisi ollut liian pitkä aika istua monta tuntia ensin autossa ja sitten teatterissa – eivät he olisi jaksaneet keskittyä enää näytökseen.”

Matkaan oli pakattu eväät, mutta tunnin evästauolla halukkaat ehtivät syömään myös ravintolaan. Monelle taidetestaajalle pikaruokaravintolassa ruokailu voi olla ihan yhtä tärkeä kokemus kuin itse taide-elämys, tietää koordinaattori Tuula Penttilä.

Ota vanhemmat mukaan

Entä miten ihmeessä oppilaat pääsevät kotiin, kun takaisin tullaan vasta kello 23.30 ja julkista liikennettä ei enää ole? Ja miksi reissuun kannatti silti lähteä?

”Siinä vaiheessa, kun tuli mahdollisuus päästä upeaan Kansallisteatteriin katsomaan tällaista laadukasta teatteriesitystä, koin, että meillä on kaksi vaihtoehtoa: joko kysytään kodeista, että tulevatko he hakemaan lapset bussilta illalla, tai sitten järjestetään myöhäinen koulukyyti niille, jotka sitä tarvitsevat. Tällainen ilta voi olla once in a lifetime -mahdollisuus monelle meidän oppilaista”, toteaa Iittalan yhtenäiskoulun rehtori Anne Laatikainen.

Tällä kertaa koulukyytiä ei yöllä tarvinnut, sillä teatteriretki otettiin kodeissa niin nuorten kuin heidän vanhempiensa puolesta niin innostuneesti vastaan, että kaikki vanhemmat olivat halukkaita hakemaan lapsensa bussilta.

Kohtuullisempia aikatauluja

Koska paluu retkeltä oli vasta vähän ennen puolta yötä, ei nuorten tarvinnut tulla aamulla kouluun. Retkelle osallistuvien oppilaiden tunneista vapautuneet opettajat pitivät niiden opettajien tunnit, jotka lähtivät valvojaksi teatteriretkelle.

Näin myöskään opettajien työpäivä ei venynyt kohtuuttoman pitkäksi, vaan retkelle lähtevät opettajatkin aloittivat työpäivänsä vasta samaan aikaan oppilaidensa kanssa eli kello 15.40. ”Sijaistukset olivat aika helposti järjesteltävissä”, Laatikainen toteaa.

Kokonaisuudessaan Iiittalan yhtenäiskoulun Taidetestaajat-vierailu Kansallisteatterin iltanäytökseen sujui erinomaisesti. Nuoret palasivat vapaa-ajalta täsmällisesti kello 18.40 hakemaan teatterilippunsa ja jaksoivat seurata lähes kolme tuntia kestävän Hamletin herpaantumatta. Osasyy tähän hurjaan suoritukseen saattoi toki olla nimikkoroolin näyttelijä, karismaattinen pop-prinssi Olavi Uusivirta, yksi maamme menestyneimmistä muusikoista.