Vierailu pääkaupunkiin on myös kansalais- ja demokratiakasvatusta

Tänä vuonna yläkoulujen on ensimmäistä kertaa mahdollista valita ilmoittautumisen yhteydessä itse, haluavatko ne osallistua seuraavana lukuvuonna (2022–2023) kahdelle lähivierailulle* vai yhdelle lähi- ja yhdelle valtakunnalliselle* Taidetestaajat-vierailulle.

* Lähivierailu = Vierailu omassa tai naapurimaakunnassa sijaitsevaan taidelaitokseen
* Valtakunnallinen vierailu = Vierailu pääkaupunkiseudulla sijaitsevaan taidelaitokseen
(tai Uudeltamaalta muualle Suomeen)

Haluamme lämpimästi kannustaa kouluja valitsemaan mallin, johon kuuluu myös valtakunnallinen vierailu.

Monelle nuorelle juna- tai lentomatka, pääkaupungissa vierailu ja hampurilaisravintolassa syöminen ovat yhtä tärkeitä kokemuksia kuin itse taide-elämys. Lisäksi Suomen pääkaupungissa vierailu on muualla Suomessa asuville nuorille tärkeä osallisuuden kokemus.

Varsinaisen taidevierailun lisäksi oppilaat voi viedä tutustumaan esimerkiksi Eduskuntataloon tai Oodiin, jotka ovat molemmat maksuttomia vierailukohteita. Samalla toteutatte nuorten kansalais-, osallisuus- ja demokratiakasvatusta.

Taidetestaajat-koordinaattorit antavat mielellään vinkkejä myös muista sopivista vierailukohteista tai esimerkiksi edullisista majoitusvaihtoehdoista.

Pääkaupunkiseudulla asuville nuorille voi olla myös oikein avartavaa tutustua taidekohteisiin, kuntiin ja kaupunkeihin kehäteiden ulkopuolella. Taidetestaajien valtakunnalliset vierailut liittyvätkin olennaisesti kaikkiin opetussuunnitelman perusteissa mainittuihin perusopetuksen tehtäviin ja tavoitteisiin sekä useisiin tärkeisiin laaja-alaisen osaamisen kokonaisuuksiin (kuva alla).

Jos matkustatte valtakunnalliselle taidevierailulle pitkän matkan päästä – esimerkiksi Lapista Helsinkiin – voi matka-aika käydä pitkäksi verrattuna pelkän taidevierailun kestoon. Tällöin olisi ehdottoman tärkeää selvittää mahdollisuutta vierailun pidentämiseen tai jopa yöpymiseen. Taidetestaajat tarjoaa pääsyliput taide-elämykseen sekä kuljetukset omalta paikkakunnalta kohteeseen, mutta muut mahdolliset kulut (esim. ruokailut, majoitukset sekä muut matkan keston lisäämisestä mahdollisesti aiheutuvat lisäkustannukset) jäävät koulun vastuulle. Kannustamme rehtoreita valitsemaan valtakunnallisen mallin, ja löytämään ratkaisuja, joilla vierailusta tehdään kaikille kaseille positiivinen ja ikimuistoinen.

Ilmoittautumisaika Taidetestaajiin lukuvuodelle 2022–23 on 12.1.–2.2.2022. Tervetuloa mukaan toimintaan!
Eila Hiltusen suunnittelema ja valmistama Sibelius-monumentti sijaitsee Töölössä Sibeliuksen puistossa.