Taidetestaajien seitsemäs lukuvuosi on käynnistynyt

Kuva: Laura Pitkänen

Lukuvuoden 2023–24 taidetestaus on polkaistu käyntiin, kun ensimmäiset Taidetestaajat vierailivat Mayumi Niiranen-Hisatomin ja Annu Vertasen töistä koostuvassa Risteymiä-näyttelyssä Imatran taidemuseossa. Vierailun aikana Pappilansalmen koulun oppilaat tutustuivat taiteilijoiden teoksiin ja osallistuivat työpajaan, jossa korjattiin ja koristeltiin vanhoja posliiniesineitä.

Näyttelyssä kahden eri kulttuureja ja sukupolvia edustavan ja eri tekniikoin työskentelevän taiteilijan teoksissa menneisyys ja nykyisyys, muistot ja kokemukset risteävät ja punoutuvat uudeksi yhteiseksi tarinaksi. Näyttely sai nuorilta muun muassa seuraavanlaista palautetta:

⭐⭐⭐⭐⭐ “Oli hienoja teoksia ja oli kiva kun sai tehdä itsekkin”
⭐⭐⭐⭐⭐ “Tykkäsin tehdä kulhon ja taide kiinnosti”
⭐⭐⭐⭐⭐ “Kaikki oli mielenkiintoista”

Tänäkin lukuvuonna tarjoamme kahdeksasluokkalaisille nuorille ja heidän opettajilleen ennätyksellisen määrän eli  yli 140 000 taidevierailua matkoineen, etkoineen ja jatkoineen. Vierailukohteiksi on valittu 84 upeaa elämystä eri puolilta Suomea, kuten ”Miksi svenska” kielikylpy Svenska Teaternissa, TampereRAW:n konsertti Tampereen tavara-asemalla ja Victor Barsokevitsch-valokuvakeskus Kuopiossa.

Yksi lukuvuoden tavoitteista on nuorten antamien arvioiden määrän kasvattaminen. Toivommekin sekä taidelaitoksilta että kouluilta aktiivista puhetta oman mielipiteen muodostamisen ja sen ilmaisun tärkeydestä osana taidetestaukseen osallistumista.

Kokemuksen syventämiseksi oppilaat voivat yksin tai ryhmissä koota matkapäiväkirjan muistoksi Taidetestaajat-vierailusta. Matkapäiväkirja-tehtävä löytyy taidetestaajat.fi -sivustoltamme Julkaisut-osiosta.

Opettajan oppaan sekä taidelaitosten Näin se menee -oppaan löydät myös verkkosivuiltamme. Näistä oppaista saat arvokasta tietoa vierailuihin valmistautumiseen.

Lisää tunnelmia Taidetestaajat-vierailuilta pääset tarkastelemaan sosiaalisen median kautta Instagramista ja Facebookista. Nuorten arviot taide-elämyksistä löytyvät verkkosivuiltamme tutusta paikkaa eli välilehdeltä Arviot.

Taidelaitosten ja koulujen infotilaisuudet

Järjestämme syksyn aikana infotilaisuuksia Taidetestaajat-toiminnassa mukana oleville taidelaitoksille ja kouluille Teamsin välityksellä. Olemme koonneet tähän tulevien infojen ajankohdat. Teams-linkit päivittyvät myöhemmin. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen.

Taidelaitosten infot

Lokakuu: torstai 12.10. klo 9.30-10.30.

Koulujen infot

Syyskuu: perjantai 28.9. klo 15.00.