Ansökan till Konsttestarna-programmet för läsåret 2025–26

Konsttestarna-kulturpedagogikprogrammet söker återigen professionellt producerade, imponerande, överraskande, märkliga, underbara, roliga och förvirrande konstupplevelser för ungdomar. Ansökan för konstaktörer till läsåret 2025–2026 i Konsttestarna-programmet kommer att hållas 7–21.11.2024 i Suomen Kulttuurirahastos elektroniska ansökningstjänst. Länk till ansökningstjänsten publiceras på denna sida innan ansökan börjar.

Ansökan är öppen för både scenkonst och visuell konst. Helheten ska, förutom konstinnehållet, också inkludera publikarbete riktat till åldersgruppen. Vid urvalet betonas både konstnärlig kvalitet och publikarbetets funktionalitet och lämplighet för åttaklassare.

Ansökningsinformation på Teams

Vi håller en informationssession om Konsttestarna-programmet på Teams på både finska och svenska.

Svensk information: 28.10.2024 kl. 15.00–15.30: Gå med här
Finsk information: 28.10.2024 kl. 14.00–14.30: Gå med här

Det krävs ingen föranmälan till informationen. Sessionerna är öppna för alla intresserade. Evenemangen kommer att spelas in, och inspelningen publiceras på Konsttestarnas YouTube-kanal.

Vanligt är inte nog

I Konsttestarna erbjuds åttaklassarna en oförglömlig konstupplevelse, som kan vara en inspiration för livslångt kulturskapande. Hur ungdomarna tas emot och hur de tas om hand under besöket är viktigt.

En vanlig museirunda, konsert eller teaterföreställning räcker inte till; konstaktörerna förväntas bjuda på gästfrihet och noggrant planerat publikarbete.

Publikarbete

Helheten ska, förutom konstinnehållet, också inkludera publikarbete riktat till ungdomar, som förbereder dem för konstupplevelsen och erbjuder verktyg för att bearbeta erfarenheten och bilda en välgrundad åsikt om den. Det är viktigt att komma ihåg att konstvärlden kan vara ganska främmande för många högstadieelever och deras lärare. Publikarbetet bör därför vara på en lämplig nivå för nybörjare och ta hänsyn till att läraren kanske inte heller är expert på konstinnehållet.

Mer information om publikarbetsplanering finns här: Så här går det till! – konstaktörernas verksamhetsguide.

Observera att material som tas fram av utvalda konstaktörer för skolgrupper ska produceras och publiceras senast 1,5 månader före det första Konsttestarna-besöket till den aktuella konstupplevelsen.

Utvärdering

Efter konstbesöket kommer ungdomarna att ombes att utvärdera sin konstupplevelse via Konsttestarnas utvärderingsapp. Resultaten publiceras på Konsttestarnas webbplats. Konstaktörerna kan använda utvärderingen för att utveckla sin verksamhet och innehåll riktat till ungdomar.

Kapacitet

I varje tillfälle ska minst en klass av publik få plats. Organisationen ska kunna ta emot ett betydande antal åttaklassare, det vill säga hundratals eller till och med tusentals skolelever under ett läsår. Besöken ska arrangeras på skoldagar och under dagtid.

Organisationens juridiska form

Organisationen ska vara rättsligt kapabel. Godkända sökande är registrerade föreningar och stiftelser samt kommunala och statliga konstinstitutioner. Enskilda personer och arbetsgrupper kan inte delta i ansökan.

Kostnadsansvar

För de aktörer som väljs till Konsttestarna-programmet köps inträdesbiljetter, vars antal baseras på det faktiska antalet besökare. Den preliminära mängden förhandlas med de utvalda organisationerna innan kontraktet upprättas.

Evenemangen ska äga rum under skoldagar och läsåret 2025–26. Priserna för inträdesbiljetter är följande:

– Konstmuseer, filmer och annan visuell konst 12 € per styck
– Konserter, teatrar och annan scenkonst 18 € per styck
– Operor och liknande storsatsningar 24 € per styck

De angivna priserna inkluderar eventuell mervärdesskatt.

Arrangemang

Praktiska arrangemang, såsom schemaläggning av besök och transport av skolelever, sköts av Finlands barnkulturcenters förbund. Konstaktören är självständigt ansvarig för planering och genomförande av konstinnehåll och publikarbete. Koordinatorerna för Konsttestarna hjälper konstaktörerna med planeringen av publikarbete och kontakten med skolorna. Läs mer i guiden Så här går det till!