Nytt läsår, nya konstestare

Det åttonde läsåret med Konsttestarna har börjat. Under läsåret 2024–2025 får alla åttondeklassare i Finland igen delta i två högklassiga konstbesök. Totalt 88 konstaktörer från olika konstområden och olika delar av Finland är med och skapar dessa konstupplevelser.

Under läsåret får alla 65 783 åttondeklassister i Finland njuta av konstupplevelserna. Med på resorna följer också 6 546 lärare eller andra övervakare, vilket innebär totalt 72 329 personer. Resorna till konstupplevelserna sker återigen med tåg, buss, båt och flyg.

Säsongens konsttester börjar den 20.8.2024 med en samproduktion av Tampereen Teatteri och Tammerforshuset, Sagan om ringen, regisserad av Mikko Kanninen. Totalt får 1 711 konsttestare från Nyland, Birkaland och Mellersta Finland tillsammans med sina lärare uppleva ett fantastiskt fantasyäventyr, där oförglömlig teaterkonst, musik komponerad av Tuomas Kantelinen och tolkad av Tammerfors Filharmoni samt Sorin Sirkus imponerande cirkuskonst förenas.

Med stöd av privata finansiärer

Statens finansiering av Konsttestarna-programmet upphörde i slutet av läsåret 2023–2024 och från och med hösten 2024 finansieras programmet helt av privata fonder. Programmet fortsätter till våren 2027 tack vare stöd från Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden. Den totala budgeten för det nya läsåret är cirka 7 miljoner euro.

”I framtiden kan fortsättningen av Finlands största och enda nationella kulturläroplan inte förlita sig på privata finansiärer; staten måste ta ansvar för finansieringen av Konsttestarna-programmet. Det är det enda sättet att garantera att varje ung person får möjlighet att delta i konstbesök som en del av grundskolan,” säger Konsttestarna-programmets chef Joonas Keskinen.

Konsttestarna är ett mycket uppskattat program, vilket också framkom i de responsenkäter som skickades till skolorna under säsongen 2023–2024.

”Jag har arbetat som lärare i över 20 år och jag tycker att Konsttestarna är det bästa som har ordnats för oss från “utanför” skolan. Det här är verkligen en viktig konstfostran för alla, men särskilt för barnen i vårt område, som inte regelbundet besöker kulturella besöksmål,” kommenterade en lärare som deltagit i en av enkäterna.

Nya personer i teamet

Under sommaren skedde personaländringar i produktionsteamet för Konsttestarna. Alla anställda i programmet övergick genom en organisationsförändring till att bli anställda av Förbundet för barnkulturcentren i Finland. Erja Saaranen, Laura Holm och Karolina Ajanki började som nya koordinatorer och Marianna Penttilä började som kommunikations- och evenemangskoordinator med ansvar för Konsttestarna-programmets kommunikation.

Relaterade artiklar