Kuvailutulkkaus

Kuvailutulkkaus muuttaa kuvallisen tiedon sanoiksi. Kuvailu­tulkkauksen avulla heikkonäköinen tai näkö­vammainen ­ihminen voi seurata teatteri­esitystä tai tutustua taidenäyttelyyn.

Kuvien sanoittamista

Kuvailutulkki tutkii tarkasti, miltä taideteos näyttää, mistä teos kertoo ja miten yleisö teoksen kokee. Kuvailu­tulkki tutustuu myös taide­teoksen tekijään, tekniikkaan ja taustoihin. Sen jälkeen kuvailutulkki kirjoittaa näköhavaintonsa perusteella tekstin eli kuvailutulkkauskäsikirjoituksen, joka jaetaan yleisölle.

Kuvailutulkki välittää näköhavainnon
Kuvailutulkki toistaa näköhavainnon mahdollisimman objektiivisesti. Kuvailutulkki ei siis tee päätelmiä tai lausu arvioita kuvailutulkattavasta taideteoksesta. Näin yleisöllä on mahdollisuus muodostaa teoksesta ihan oma tulkintansa ja mielipiteensä.

Mitä voi kuvailutulkata?
Erityisesti elokuvia, tv-ohjelmia, taideteoksia, näyttelyitä ja teatteria kuvailutulkataan. Myös mm. arkkitehtuuria, tilaa, ympäristöä, reittiä, luontoa ja urheilua voi kuvailutulkata.

Kerro mitä näet
Jokainen meistä kuvailee jatkuvasti näkemiään asioita. Voit huomioida näkövammaiset ihmiset esimerkiksi lisäämällä sosiaalisessa mediassa kuviisi vaihtoehtoisen tekstin eli alt-tekstin, jossa kerrot mitä kuvassa näet.

Kuvailutulkkauksesta hyötyvät kaikki
Kuvailutulkkauksen kuuntelu voi tukea myös näkevien ihmisten taidekokemusta, sillä kuvailutulkkaus:

  • tiivistää oleellisen visuaalisen tiedon,
  • auttaa hahmottamaan visuaalisia asioita,
  • ohjaa katsetta ja havainnointia,
  • tukee keskittymistä.
Kuva: Johanna Havimäki

Kuuntele kuvia!

Kuvailutulkin laatima kuvailutulkkauskäsikirjoitus jaetaan yleisölle kuulo- tai tuntoaistin kautta. Yleisimpiä toteutustapoja ovat:

Äänite
Kuvailutulkki lukee kuvailutulkkauskäsikirjoituksensa äänitteeksi, joka jaetaan yleisölle mobiili­sovelluksen, äänioppaan tai QR-koodin välityksellä.

Live-kuvailutulkkaus
Kuvailutulkki lukee kuvailutulkkaus­käsikirjoituksensa elävälle yleisölle paikan päällä esimerkiksi museossa tai teatterissa:

  • kuvailutulkkauslaitteilla,
  • puhelimella,
  • ilman laitteita.

Kuvailutulkkaus­laitteita käytetään yleensä esittävän taiteen kuvailutulkkauksessa. Taidenäyttelyssä tai museossa voidaan kuvailutulkata myös ilman laitteita. Puhelintulkkaus soveltuu käytettäväksi silloin, kun kuvailutulkkausta kuuntelee yksi tai muutama henkilö, tai jos halutaan käyttää yleisölle tuttua teknologiaa.

Muita tapoja jakaa kuvailutulkkaus
Kuvailutulkkauskäsikirjoitus voidaan muuntaa pistekirjoitukselle ja jakaa paperilla. Live-tulkkaustilanteissa kuvailutulkki voi myös käyttää kehollista kuvailua eli täydentää sanallista kuvailutulkkausta käsien tai kehon liikkeillä.

Kuvailutulkkaus on kuin huomaamaton kertojan­ääni, joka tarjoaa tietoa ja herättelee mieli­kuvia. Lue, miten kuvailutulkattuun Taide­testaajat-vierailuun voi valmistautua.

Oppilas

Useimmiten kuvailutulkkausta kuunnellaan ”livenä”, jolloin sekä yleisö että kuvailutulkki ovat paikalla taidelaitoksessa. Museossa kuvailutulkki voi seistä vieressä ja tulkata ilman laitteita, mutta yleensä esimerkiksi teatterissa kuvailutulkki tulkkaa etänä ja tulkkausta kuunnellaan kuulokkeiden kautta.

Puhelintulkkauksen käyttö

Ennen esitystä
Lataa puhelimen ja kuulokkeiden akut. Tule paikalle ajoissa, sillä kuvailutulkki soittaa sinulle noin 5 minuuttia ennen esityksen alkua. Kuvailutulkki neuvoo, miten toimitaan ja miten laitteita käytetään.

Esityksen alkaessa
Sammuta puhelimesi soitto- ja merkkiäänet. Mykistä puhelimen mikrofoni, jotteivat esityksen äänet ja oma äänesi kantaudu kuvailutulkin puhelimeen. Kuuntele yhdellä kuulokkeella kuvailutulkkausta ja vapaalla korvalla esitystä.

Väliajan alkaessa
Kuvailutulkki kertoo, kun väliaika alkaa ja päättää puhelun. Kuvailutulkki soittaa sinulle uudelleen noin 5 minuuttia ennen väliajan päättymistä.

Esityksen loputtua
Jos haluat, voit avata puhelimesi mikrofonin ja esittää kuvailutulkille kysymyksiä tai antaa palautetta ennen puhelun päättymistä.

Kuvailutulkkaus­laitteiden käyttö
Kuvailutulkkauslaitteessa on pieni kannettava lähetin ja kuulokkeet. Jos mahdollista, tutustu kuvailutulkkauslaitteisiin ennen Taidetestaajat-vierailua. Ennen esityksen ­alkua laitteita testataan yhdessä kuvailutulkin kanssa. Kuvailu­tulkkauslaitteita käytetään kuvailutulkkauksen kuunteluun samalla periaatteella kuin puhelinta, mutta keskustelu kuvailutulkin kanssa ei ole mahdollista.

Opettaja

Ennen vierailua
Hyödyntäkää mahdollisesti tarjolla olevaa saavutettavaa etkot-materiaalia, esimerkiksi äänitteitä tai kuvailutulkattua ennakkomateriaalia. Voitte myös kuvailla yhdessä oppilaiden kanssa vierailuun liittyviä visuaalisia asioita, kuten museo- tai teatterirakennusta tai teatteriesityksen lavasteita ja hahmojen pukuja.

Kuvailutulkki aloittaa tulkkauksen viimeistään noin 5 minuuttia ennen esityksen alkua, jotta voidaan suorittaa kuvailu­tulkkauslaitteiden tekninen testaus. Koska kaikkea sisältöä ei ole välttämättä mahdollista live-kuvailutulkata samanaikaisesti esityksen aikana, kuvailutulkki kertoo usein joitain tietoja ennakkoon. Tästä syystä olisi hyvä huolehtia siitä, että oppilas istuu paikallaan hyvissä ajoin ennen esityksen alkua.

Taidetoimija

Lähdemateriaali kuvailutulkille
Kuvailutulkille tulisi toimittaa ennakkovalmisteluja varten:

  • teatteriesityksen tallenne ja käsikirjoitus sekä lähikuvia roolihahmoista ja lavasteista
  • taidenäyttelyn teoskuvat ja teosten tiedot
  • sirkusesityksen tallenne ja lähikuvia esiintyjistä
  • elokuvan esityskopio ja dialogilista

Kuvailutulkin työtila ja laitteet
Live-kuvailutulkatussa esityksessä kuvailutulkki työskentelee tarkkaamossa tai vastaavassa tilassa, josta on näkö- ja ääniyhteys näyttämölle. Taidetoimijan kanssa sovitaan etukäteen, mitä kuvailutulkkauslaitteita vierailulla käytetään ja laitteet pyritään testaamaan ennen esitystä.

Saavutettavuuden huomioiminen
Näkövammaisen oppilaan voi huomioida käyttämällä teksteissä kuvailevaa kieltä ja verkkosivujen kuvissa tekstivastineita. Etkot-materiaali voi sisältää esimerkiksi äänitteen, jossa näyttelijät kuvailevat roolihahmojensa olemusta, ulkonäköä ja elekieltä. Taidelaitos voi tarjota näkö­­vammaiselle yleisölle myös pienoismalleja, materiaalinäytteitä ja sana- tai kohokarttoja.

Teksti: Carita Lehtniemi

Lataa sisältö taitettuna pdf-julisteena tästä.