Taidetestaajien etäelämykset ovat nyt varattavissa
17.02.2022
Taidetestaajien etäelämystarjotin on nyt valmis ja ensimmäiset elämykset ovat koulujen varattavissa tästä päivästä alkaen. Etäelämystarjotin on koostettu viime syksynä järjestetyn ylimääräisen ohjelmahaun kautta valituista ohjelmakokonaisuuksista.
Tarjottimella on sekä ajanvarausta vaativia verkkoelämyksiä että koulujen omatoimisesti katsottavia tallenteita ja niihin liittyvää pedagogista materiaalia. Etäelämystarjottimen kokonaisuudet toteutetaan maalis-toukokuussa 2022 ja arvioidaan Taidetestaajien arviointityökalulla.
1. Varattavat verkkoelämykset
Varattavat verkkoelämykset ovat reaaliaikaisia ja vuorovaikutteisia tilaisuuksia. Niihin tulee varata luokalle paikat, joita on kuhunkin elämykseen tarjolla rajoitetusti. Varattavat verkkoelämykset on tarkoitettu ensisijaisesti niille 8.- ja 9.-luokille, joilta Taidetestaajat-vierailumatkat ovat syystä tai toisesta peruuntuneet lukuvuosina 2020–2022.
Toivomme, että aikoja/sisältöjä varataan vain yksi per luokka. Varaathan ajan mahdollisimman pian, jotta tiedämme tilata lisäaikoja tarvittaessa.
Ajanvaraukset tehdään Lyyti-järjestelmässä. Linkki ajanvaraukseen on toimitettu sähköpostitse yläkoulujen rehtoreille sekä Taidetestaajat-yhteyshenkilöille ja vastuuopettajille. Mikäli et ole saanut linkkiä, ota yhteyttä osoitteeseen info@taidetestaajat.fi. Tarkemmat kuvaukset varattavissa olevista etäelämyksistä löydät tältä sivulta:
taidetestaajat.fi/tutustu-taidetestaajien-etaelamyksiin
Varaukset ilmestyvät pienellä viiveellä myös Taidetestaajat-järjestelmän luokkakohtaisiin näkymiin, ja etäelämykset voidaan arvioida Taidetestaajien arviointisovelluksella.
2. Omatoimielämykset
Omatoimielämystarjotin julkaistaan Taidetestaajat-järjestelmässä viikolla 11. Osa kokonaisuuksista on jo tuolloin valmiina, osa valmistuu myöhemmin keväällä. Tallenteet ovat katsottavissa vähintään lukuvuoden 2021–22 loppuun (4.6.2022). Kuka tahansa yläkoulun opettaja, jolla on tunnukset Taidetestaajat-järjestelmään, pääsee tarkastelemaan ja käyttämään sisältöjä.
Omatoimielämykset ovat tallenteita, joista opettajat voivat valita luokilleen sopivimmat. Kuhunkin tallenteeseen liittyy myös pedagogista materiaalia. Omatoimielämyksiin ei tarvitse varata aikoja, vaan luokat voivat katsoa vaikka kaikki tallenteet.
Luvassa on esimerkiksi sirkus- ja konserttitallenteita sekä dokumenttielokuva Sibelius Akatemian kapellimestariluokan opiskelusta. Omatoimielämykset sopivat myös esimerkiksi valinnaisryhmien käytettäväksi.
Digitaalisesta sisällöstä etäelämykseksi-opas
Etäsisällöt eivät korvaa livenä koettuja esityksiä tai museovierailuja, mutta ne tarjoavat uusia mahdollisuuksia sekä toteuttaa että kokea taidetta ja kulttuuria. Elämys ei kuitenkaan synny pelkästään taidesisällöstä vaan siihen liittyy esimerkiksi tila, tunnelma ja seura, jossa taidetta koetaan. Etäelämysoppaamme tarjoaa ideoita ja työkaluja näiden elementtien luomiseksi silloin, kun elämysmatka tehdään etänä.
Lataa Digitaalisesta sisällöstä etäelämykseksi-opas (1.35 MB) tästä.
Hyvät etäelämyskäytännöt -juliste (A4)
Hyvät etäelämyskäytännöt -juliste on syntynyt osana Margit Ojaniemen opinnäytetyötä ”Hyvien etäelämyskäytänteiden kehittäminen Taidetestaajat-toiminnassa”. Julisteeseen on koottu visuaaliseen muotoon vinkkejä opettajille siihen, miten luoda oppilaille onnistunut etäelämyskokemus. Katso alta myös Hyvät etäelämyskäytännöt -video.
Lataa Hyvät etäelämyskäytännöt -juliste (A4) tästä.