Vuoden taide-elämys: CircOpera 2.0

Kuva: Jami Ivanoff

Kulttuurigaalassa juhlittiin perjantaina 24. marraskuuta moninaista kulttuuria ja palkittiin kulttuurin tekijöitä ja tekoja. Suorana Yle TV1-kanavalla lähetettävä iltajuhla päätettiin yleisön äänestämiin Vuoden kulttuuripersoona ja Vuoden kulttuuriteko -palkintoluokkiin, sekä näyttelijälegenda Esko Salmisen palkitsemiseen Elämänura -palkinnolla.

Vuoden taide-elämyksenä palkittiin nuorten taidekriitikkojen viime lukuvuoden suosituin elämys: Suomen kansallisoopperan sensaatiomainen CircOpera 2.0, jossa kahdeksasluokkalaisia hemmoteltiin maailmanluokan sirkusnumeroiden ja musiikkihelmien ohella huikeilla erikoistehosteilla, värikkäällä puvustuksella ja visuaalisella ilotulituksella. 

Myös Taidetestaajat-ohjelman päällikkö Joonas Keskinen on iloinen siitä, että nuorten ääni pääsee esiin Kulttuurigaalassa Vuoden taide-elämys -palkintokategorian kautta. 

“Moni nuori on saanut Taidetestaajat-ohjelman kautta ensikosketuksen esimerkiksi oopperaan, teatteriin, konserttiin tai taidenäyttelyyn. Haluamme tukea nuorten kykyä antaa palautetta, perustella omat mielipiteensä ja käydä ‘sivistynyttä’ keskustelua, jossa kuunnellaan toisia mutta osataan myös avata oma suu”, kertoo Keskinen. 

Kansallisooppera toimii Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmassa yhtenä valtakunnallisista vierailukohteista, joihin saapuu nuoria joka puolilta Suomea. Nuorista 90 % lähtisi CircOperan jälkeen uudelleen taiteen äärelle. Alla poimintoja nuorten sanallisista arvioista:

“En odottanut että sirkusooppera olisi ollut kiinnostava mielestäni, mutta se oli niin kiinnostava ja hienosti tehty. Pelkäsin että siinä on liikaa oopperaa mutta esitys oli juuri täydellinen ja niin näyttävä.”⭐⭐⭐⭐⭐ 

“Upeat temput, valaistus ja asut esityksestä. Ei tullut missään vaiheessa tylsää kohtaa, kokoajan jotain kiinnostavaa katsottavaa. Esitys oli suunniteltu siten, että katsojalla ei tule tylsää, vaan katsojat pysyvät kokoajan mukana mitä esityksessä tapahtuu. Oopperasta jäi ihana tunnelma!”⭐⭐⭐⭐⭐ 

“Oli erittäin hauskaa katsoa. Esityksen aikana tapahtui koko ajan jotain eli ei ollut tylsää.”⭐⭐⭐⭐⭐ 

“Ihana, mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä kokemus! Hyvää työtä!!!!” ⭐⭐⭐⭐⭐ 

Kaikki Kulttuurigaalassa jaetut palkinnot ja tunnustukset pääset katsomaan täältä: https://kulttuurigaala.fi/palkitut-2023/