Talvi yllätti taidetestaajat – kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan
13.12.2024
”Sanoin oppilaille, että Taidetestaajilta soitettiin, ja kaikki alkoi heti muistella, että apua mikä reissu se oli”, kertoo Hatsalan klassillisen koulun opettaja Asta Kotiranta puhelimessa. Hän on juuri ollut opettamassa samaa, nyt yhdeksättä luokkaa, jonka viimekeväinen taidetestausretki osui keskelle kelikaaosta.
23. huhtikuuta 2024 järjestetty valtakunnallinen taidevierailu Kuopiosta Helsinkiin UMO Helsinki Jazz Orchestra goes FLAMENCO -esitykseen oli mennä pipariksi, kun jo valmiiksi tiukka matka-aikataulu petti takatalven yllättäessä taidetestaajat, VR:n ja lähes koko Suomen tieliikenneverkoston.
Taidetestaajienkin uutisissa varoiteltiin huonosta säästä, ja koordinaattorit tekivät koko päivän hiki hatussa töitä saadakseen sumplittua aikatauluja niin, että vierailut toteutuisivat. UMOn lisäksi Radion sinfoniaorkesterilla oli iso konsertti Helsingissä. Kummankin konsertin alkua viivästettiin, jotta lumen keskellä tarpovat taidetestaajat ehtisivät mukaan. Aulatyöntekijät myös päästivät myöhästyneitä sisään vielä konsertin alun jälkeen.
Saapuminen myöhässä, lähtö etuajassa
Hatsalan klassillisen koulun yli sataa oppilasta ja opettajaa kuljettava juna saapui Helsinkiin 45 minuuttia myöhässä vain vähän ennen konsertin alkuperäistä alkamisaikaa.
“Oli se melkoista. Meidän piti syödä siinä ennen konserttia mutta ilmoitettiin ravintolaan, ettei ehditä”, muistelee Kotiranta.
Taidetestaajat-koordinaattori Hanna Brotkin oli Kotirantaan yhteydessä monta kertaa päivän aikana. Brotkin järjesti sen, että konsertin alkua viivästettiin, ja toinen koordinaattori Mereca Victorzon oli rautatieasemalla ryhmää vastassa tuomassa heille HSL:n matkaliput, jotta he pääsivät jatkamaan matkaa kohti Tanssin taloa Helsingin kaapelitehtaalla heti saavuttuaan. Silti hatsalalaiset saapuivat konserttiin hieman myöhässä.
“Se oli niin upea elämys ja oli harmi, kun jouduttiin tulemaan myöhässä ja sitten vielä lähtemään etuajassa, että ehdittiin hakea ruokaa ennen junan lähtöä takaisin”, kertoo Kotiranta.
“Piti oppilaillekin kertoa, että ei tämä ole tavallista. Että ei yleensä konsertteihin voi mennä myöhässä tai lähteä kesken pois.”
Tilanteet ovat tilanteita, ja taidetoimijat suhtautuivat tietenkin ymmärtäväisesti liikenteen aiheuttamiin yllätyksiin. Hatsalan opettajat koordinoivat keskenään, kuka hakisi noutoruoat paluumatkalle mistäkin, jotta kaikki eivät olisi saman ravintolan jonossa. Ruoat syötiin junassa.
Harmittavassa tilanteessa huumori auttoi. Tai, kuten Kotiranta toteaa:
“Ei siinä mikään muukaan auttanut, niin oli pakko nauraa.”
Kotiranta ei ollut nuorten kanssa lumessa juostessaan ensimmäistä kertaa pappia kyydissä.
“Muistan takavuosina kun oli niitä ihan ensimmäisiä taidetestausmatkoja, ja sääolosuhteiden takia lento oli myöhässä. Siellä me juostiin lentokentällä etsimässä HSL:n matkalippuja. Jäipä sekin mieleen.”
Matkustustaidot karttuvat ongelmatilanteissa
Taidetestaajat-elämys ei ole pelkkä taidevierailu. Opettajat ovat koulukyselyissä nostaneet taidetestaukseen osallistumisen ansioiksi taidekokemusten lisäksi matkustustaitojen oppimisen sekä nuorten elinpiirin laajentamisen. Laineen ja Hartmanin (2020) tutkimuksen mukaan koulun retkipäivä tuottaa uudenlaisia ajatuksia, tekoja ja tunteita sekä kehittää nuorten itsetuntemusta ja pärjäämiskykyä.
Kun poikkeukselliset keliolosuhteet tai muut luonnonvoimat sotkevat suunnitelmat, Taidetestaajat-koordinaattorit auttavat. Tiimiläiset toimivat tarvittaessa linkkinä koulujen ja taidetoimijoiden välillä, keksivät uusia ratkaisuja ja vaikka sitten tulevat rautatieasemalle vastaan, jos ehtiminen meinaa jäädä siitä kiinni.
Myöhästyminen tai lennosta muuttuvat suunnitelmat eivät automaattisesti tee retkestä epäonnistunutta vaan nimenomaan vahvistavat matkustustaitojen oppimista: kun tilanne muuttuu, toimitaan uuden tilanteen mukaan. Kaikki ei mene aina niin kuin on suunniteltu, mutta pää kannattaa pitää kylmänä ja viestinnällä selviää monesta kiipelistä. Kerran taidetestausretkellä vierailukohteesta myöhästynyt ja tilanteesta selvinnyt nuori on hyvin valmisteltu matkustamaan joskus myös itsenäisesti.
Taidetestaajien tuottama Matkustustaitojuliste nostaa esiin varusteita ja asennetta, jollaista luokkaretket ja Taidetestaajat-vierailut vaativat. Julisteen voi tulostaa vaikka koululuokkaan tai sen sisällöt käsitellä yhdessä ennen retkeä.
Hankalista tilanteista huolimatta Kotiranta on ollut aina innokas lähtemään retkille myös Helsinkiin.
“On se niin eri asia nuorille päästä Helsinkiin kuin käydä täällä kotikaupungissa. He aina tietysti toivoisi että olisi edes lyhyt aika käydä jossain kaupungilla, pyörähtää vaikka Foorumissa tai Kampissa.”
Kun kaikki menee suunnitelmien mukaan, sekin yleensä onnistuu.
Teksti: Marianna Penttilä
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Huono sää häiritsee Taidetestaajat-vierailuja tiistaina 23.4.2024