Taidetestaajat-ohjelmahaku lukuvuodelle 2025–26

Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma hakee jälleen ammattimaisesti tuotettuja, vaikuttavia yllättäviä, outoja, ihania, hassuja ja hämmentäviä taide-elämyksiä nuorille. Taidetoimijoiden haku lukuvuoden 2025–2026 Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelmaan järjestetään 7.–21.11.2024 Suomen Kulttuurirahaston sähköisessä hakujärjestelmässä. Linkki hakujärjestelmään tulee tälle sivulle ennen haun alkamista.

Haku on avoin niin esittäville kuin visuaalisille taiteille. Kokonaisuuteen tulee sisällyttää taidesisällön lisäksi ikäluokalle suunnattua yleisötyötä. Valinnassa painotetaan sekä taiteellista laatua että yleisötyön toimivuutta ja sopivuutta kahdeksasluokkalaisille. 

Hakuinfot Teamsissa

Pidämme Taidetestaajat-ohjelmahausta hakuinfon Teamsissa suomeksi ja ruotsiksi. 

Suomenkielinen info 28.10.2024 klo 14.00–14.30: Liity tästä
Ruotsinkielinen info 28.10.2024 klo 15.00–15.30: Liity tästä

Infoihin ei tarvitse ilmoittautua. Infot ovat avoimia kaikille asiasta kiinnostuneille. Tilaisuudet tallennetaan ja tallenne julkaistaan Taidetestaajien YouTube-kanavalla.

Tavanomainen ei riitä

Taidetestaajissa kahdeksasluokkalaisille tarjotaan ikimuistoinen taide-elämys, joka voi parhaimmillaan olla kimmoke elinikäiseen kulttuurin harrastamiseen. Se, miten nuoret vastaanotetaan ja miten heistä huolehditaan vierailun aikana, on tärkeää.

Tavallinen museokierros, konsertti tai näytelmä ei riitä, vaan taidetoimijoilta odotetaan vieraanvaraisuutta sekä huolella suunniteltua yleisötyötä.

Yleisötyö

Kokonaisuuteen tulee sisällyttää taidesisällön lisäksi nuorille suunnattua yleisötyötä, joka valmistaa nuorta taidekokemukseen sekä tarjoaa työkaluja kokemuksen käsittelyyn ja perustellun mielipiteen muodostamiseen siitä. Kannattaa huomioida, että taiteen maailma on melko vieras isolle osalle yläkoululaisia ja näiden opettajia. Yleisötyön tulisi siis olla sopivan tasoista noviiseille ja huomioida, ettei opettajakaan  välttämättä ole taidesisältöjen asiantuntija. 

Lisätietoja yleisötyön suunnitteluun saat taidetoimijoiden Näin se menee -oppaasta.

Huomioithan, että mukaan valittujen taidetoimijoiden laatimat materiaalit kouluryhmille tulee tuottaa ja  julkaista viimeistään 1,5 kuukautta ennen ensimmäistä Taidetestaajat-vierailua kyseiseen taide-elämykseen.

Arviointi

Taidevierailun jälkeen nuoria pyydetään arvioimaan kokemansa taide-elämys Taidetestaajien arviointisovelluksella. Tulokset julkaistaan Taidetestaajien verkkosivuilla. Taidetoimijat voivat hyödyntää arvioita toimintansa ja nuorille suunnattujen sisältöjen kehittämisessä.

Kapasiteetti

Jokaiseen tilaisuuteen on mahduttava vähintään yhden luokan verran  yleisöä. Organisaation tulee kyetä ottamaan vastaan merkittävä määrä kahdeksasluokkalaisia eli satoja tai jopa tuhansia koululaisia yhden lukuvuoden aikana. Vierailut on järjestettävä koulupäivinä ja päiväsaikaan.

Organisaation juridinen muoto

Organisaation on oltava oikeustoimikelpoinen. Hakijaksi hyväksytään rekisteröidyt yhteisöt ja säätiöt sekä kunnalliset ja valtiolliset taidelaitokset. Yksityishenkilöt ja työryhmät eivät voi osallistua hakuun.

Kustannusvastuut

Taidetestaajat-ohjelmaan valituilta toimijoilta ostetaan pääsylippuja, joiden määrä määräytyy toteutuneiden vierailijoiden määrän perusteella. Alustavasta määrästä neuvotellaan valittujen organisaatioiden kanssa ennen sopimuksen laatimista. 

Tilaisuuksien tulee sijoittua koulupäivään ja lukuvuoteen 2025–26. Pääsylipuista maksetaan seuraavat hinnat:

– Taidemuseot, elokuvat ja muu visuaalinen taide 12 € kpl
– Konsertit, teatterit ja muu esittävä taide 18 € kpl
– Oopperat ja vastaavat suurtuotannot 24 € kpl

Em. hinnat sisältävät mahdollisen arvonlisäveron.

Järjestelyt

Käytännön järjestelyistä, kuten vierailujen aikatauluttamisesta ja koululaisten kuljetuksista, huolehtii Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto. Taidetoimija on itsenäisesti vastuussa taidesisällön sekä yleisötyön suunnittelusta ja toteutuksesta. Taidetestaajat-koordinaattorit auttavat taidetoimijoita yleisötyön suunnittelussa ja yhteydenpidossa kouluihin. Lue lisää Näin se menee -oppaasta!