Kotimainen sirkuselokuva Amalgam vapaaseen levitykseen

Taidetestaajat ja Sorin Sirkus julkaisivat tänään, 13.5.2024, sirkuselokuva Amalgamin kaikkien vapaasti katsottavaksi. Elokuvan kesto on 40 minuuttia, ja se soveltuu koko perheen yhdessä katsottavaksi.

Sorin Sirkuksen tuottama sirkuselokuva Amalgam tehtiin alun perin osaksi Taidetestaajien  etäelämystarjotinta, jonka avulla pyrittiin tarjoamaan koululaisille vaihtoehtoisia tapoja kokea taidetta koronapandemian estäessä taidelaitosten sisätiloissa tapahtuvat yleisötilaisuudet. 

Elokuvassa esiintyvät jonglööri Onni Toivonen, tanssija Wilma Seppälä ja muusikko Konsta Leinonen. Sirkusta ja tanssia yhdistelevä esitys pohtii, mitä ovat taiteenlajien rajapinnoilta löytyvät mahdollisuudet ja mahdottomuudet. Se loihtii esiin tilanteita ja kuvia, jotka ovat ajoittain humoristisia ja villejä, ajoittain taas mietiskeleviä ja kauniita.

Kahdeksanraajaisen keilasolmun, pään päällä pyörivän puulankun ja tasapainoa etsivän sulkatanssin kautta Amalgam vie katsojansa taianomaiselle matkalle kohti jotakin osiensa summaa suurempaa.

“On ollut tosi hienoa olla mukana Taidetestaajat-ohjelmassa esittämässä sirkustaidetta suomalaisille nuorille. Mahtavaa, että tämän elokuvajulkaisun myötä myös suurella yleisöllä on mahdollisuus kokea, mitä annettavaa nykysirkuksella on ihan kaikenikäisille kulttuurin kokijoille”, toteaa sirkustaiteilija Onni Toivonen.

”Oli kova pettymys, kun emme voineet pandemian vuoksi tuoda Amalgamia live-esityksenä yleisöille, mutta elokuvan tekeminen oli hieno kokemus, ja saimme aikaiseksi upean teoksen, joka kestää aikaa ja pääsee nyt leviämään laajemmallekin”, sanoo Sorin Sirkuksen tuottaja Lari Aaltonen.

“Elokuvan julkaisu ajoittuu valtakunnalliselle lastenkulttuurin juhlaviikolle, jota vietetään tänä vuonna 13.–19.5.2024. Amalgam-sirkuselokuva on osa juhlaviikon virallista ohjelmaa ja verkossa kaikkien nähtävissä juhlaviikosta lähtien”, kertoo Taidetestaajat-ohjelman päällikkö Joonas Keskinen Suomen lastenkulttuurikeskusten liitolta.

“Ennen elokuvan katsomista voi tutustua myös tuottamaamme nykysirkusta taiteenlajina esittelevään videoon. Video kannattaa katsoa erityisesti, jos ei ole aikaisemmin ollut katsomassa nykysirkusta”, Keskinen vinkkaa.

Sorin Sirkus

Sorin Sirkus on Tampereella toimiva sirkustaiteen keskus, joka perustettiin vuonna 1985 kehittämään, ylläpitämään ja esittämään nuorten sirkustaidetta. Vuodesta 1993 Sorin Sirkus on antanut myös sirkustaiteen perusopetusta. Sorin Sirkuksen suosittu joulushow kerää vuosittain yli 10 000 katsojaa. https://www.sorinsirkus.fi

Amalgam

Amalgam-esitys on tehty yhteistuotannossa Cie Nuuan kanssa. Esitystä ovat tukeneet Taike Pirkanmaa, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Samuel Huberin taidesäätiö, Sorin Sirkus, Cirkus Ruska Festival, Sirkus Faktori, Hiljaisuus-residenssi ja Näyttämö. Esiintyjät ja ohjaus: Wilma Seppälä, Onni Toivonen, Konsta Leinonen. Tuotanto: Sorin Sirkus.