Kirkot avaavat ovensa taiteelle ja taidetestaajille juhlavuonna 2026
04.11.2024
Turun tuomiokapitulin perustamisen vuosipäivän myötä vuonna 2026 vietetään kirkon ja julkisen hallinnon 750-vuotisjuhlaa. Taidetestaajat-ohjelma tekee yhteistyötä juhlavuoden kanssa.
Vuosien 2025–26 ja 2026–27 ohjelmahauissa huomioidaan erikseen ne hakemukset, joissa tarjotaan kalenterivuoden 2026 aikana elämyksiä kirkkorakennuksissa. Vierailukohteet valitaan ohjelmahaussa, joka on auki taidetoimijoille 7.–21.11.2024 Suomen Kulttuurirahaston sähköisessä hakujärjestelmässä.
Koulujen ilmoittautuminen Taidetestaajat-ohjelmaan ensi lukuvuodeksi on avoinna 4.–20.11.2024. Kaikkien koulujen on mahdollisuus kertoa ilmoittautumisen yhteydessä, mikäli vierailu kirkossa ei jostain syystä ole heille mahdollinen.
Kirkko taidetilana
Suomen evankelis-luterilainen kirkko on ollut ja on edelleen merkittävä sivistys- kulttuuri- ja hallintotoimija suomalaisessa yhteiskunnassa. Joskus kirkko on toiminut tekemisen jarruna, mutta vielä useammin se on mahdollistanut asioita. Kirkon juhlavuoden aikana kirkot avaavat ovensa taiteelle ja kahdeksasluokkalaisille taidetestaajille. Taidesisällöt valitaan Taidetestaajat-ohjelmahaun kautta ja kirkossa toteutettavan taidesisällön hakijoita sitoo sama kriteeristö kuin muitakin hakijoita.
- Taidetoimijat voivat hakea taidetestauskohteeksi yhteistyössä jonkin kirkon/seurakunnan kanssa niin, että kirkko toimii taide-elämyksen tapahtumapaikkana.
- Taidevierailu ei saa sisältää mitään tunnustuksellista eikä uskonnon opetusta, vaan sen on oltava avoin ja mahdollinen mistä tahansa uskonnollisesta tai uskonnottomasta taustasta tulevalle nuorelle.
- Kokonaisuuden tulee sisältää varsinainen taide-elämys (esimerkiksi nykysirkusesitys, konsertti tai taidenäyttely) sen lisäksi, että kirkkoon voidaan tutustua kulttuuri- ja jopa taidehistoriallisesti merkittävänä rakennuksena. Olemme avoimia monenlaisille ehdotuksille!
- Kirkon juhlavuoden muut kumppanit ovat Lukuviikko ja Kansalliset dialogit. Kumppanuushengessä toivommekin taidesisältöön liittyvän pedagogiseen materiaalin sisältävän tehtäviä tai työpajoja, jotka aktivoivat nuoren ajattelemaan, ilmaisemaan mielipiteensä ja keskustelemaan siitä asiallisesti muiden kanssa.