Eduskunta on päättänyt olla rahoittamatta Taidetestaajat-ohjelmaa kaudella 2024–25


Taidetestaajat-kulttuurikasvatusohjelma käynnistyi Suomen Kulttuurirahaston aloitteesta lukuvuosina 2017–2020 kiitoksena lapsille ja nuorille. Päärahoittajana toimivan Kulttuurirahaston lisäksi mukaan lähti Svenska kulturfonden, ja lukuvuonna 2020–2021 rahoittajien joukkoon liittyi eduskunnan päätöksellä Opetus- ja kulttuuriministeriö n. 15 % rahoitusosuudella. Ohjelmaa koordinoi Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto.

Alun perin Taidetestaajat oli osa Suomen itsenäisyyden juhlavuoden 2017 ohjelmistoa. Suomen Kulttuurirahaston alkupääoman keräsivät vuonna 1938 kansakoululaiset, ja siksi rahasto päätti lahjoittaa koululaisille jotain takaisin. Syntyi ajatus kaikkien 8.-luokkalaisten tuomisesta taiteen äärelle. Jotta kaikki nuoret tavoitettaisiin mahdollisimman hyvin, yhteistyötahoiksi valittiin koulut. Tavoitteena on saada nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista, johon heillä ei aiemmin ole ollut kosketusta.

Eduskunnan sivistys- ja tiedejaoston päätös olla rahoittamatta Taidetestaajat-ohjelmaa kaudella 2024–25 on raju erityisesti tässä taloustilanteessa, jossa kustannusten nousu on huimaa. Päätös on myös yllättävä huomioiden ohjelman tunnustetut ansiot, kuten oikeusministeriön demokratiapalkinnon kunniamaininta 2022 sekä Sivistyksen puolesta -palkinto 2023. Taidetestaus tavoittaa 100 % Suomen yläkouluista ja kerää myös jatkuvasti kansainvälistä huomiota suomalaisena kasvatusinnovaationa.

Ohjelma tulee onneksi jatkumaan vuoteen -27 yksityisten rahastojen tuella. Tästä lämpimät kiitoksemme Suomen Kulttuurirahastolle ja Svenska kulturfondenille. Toivomme edelleen, että valtio osallistuisi toiminnan rahoitukseen tulevaisuudessa ja ottaisi siitä lopulta kokonaisvastuun, vaikka eduskunnan päätös jättääkin ohjelman nyt julkisen rahoituksen ulkopuolelle. Jokainen kahdeksasluokkalainen ansaitsee mahdollisuuden kurkistaa taiteen maailmaan, nyt ja tulevaisuudessa.

Eduskunnan joulukuussa jakamien valtion budjetin ulkopuolisten varojen kohteet voit katsoa tästä tiedotteesta: https://www.eduskunta.fi/FI/tiedotteet/Sivut/valtiovarainvaliokunnan-mietinto-vuoden-2024-talousarvioesityksesta-valmistui.aspx


Lisätietoja:

Joonas Keskinen
Päällikkö, Taidetestaajat
Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto
joonas.keskinen@taidetestaajat.fi
p. 044 97 84 893

taidetestaajat.fi
konsttestarna.fi
lastenkulttuuri.fi