Valtion koulukotikoulun oppilasryhmä lähti taidetestaamaan Helsinkiin

Teemu Heikkisen mielestä FiBOn Ystävänpäiväbarokki-konsertti oli hyvin koostettu.

Teksti: Marianna Penttilä
Kuvat: Teemu Heikkinen

Taidetestaajat-ohjelmaan ilmoittautuessaan koulut saavat valita, tekevätkö ne kaksi lähivierailua omassa tai naapurimaakunnassa vai valitsevatko valtakunnallisen vierailun, jolloin toinen retkistä tehdään lähelle ja toisella matkataan Helsinkiin tai uusimaalaisten tapauksessa muihin Suomen suuriin kaupunkeihin, kuten Turkuun tai Tampereelle. 

Silloin, kun koulu kokee omasta puolestaan mahdolliseksi tehdä valtakunnallisen vierailun, retki kauemmas antaa ainutlaatuisen tilaisuuden luokan yhteiseen, pidempään luokkaretkeen, ryhmäytymiseen sekä sellaisen taiteen kokemiseen, jota läheltä kotia ei löydy ja joka on nuorille usein sen vuoksi saavuttamatonta.

Ennakkovalmistelun tärkeys

Tällä kaudella Limingan koulukodin Kylliälän koulun ryhmä päätti lähteä Limingasta Oulun eteläpuolelta valtakunnalliselle vierailulle Helsinkiin. Kyseessä oli Taidetestaajat-ohjelman historian ensimmäinen kerta, kun valtion koulukotikoulun oppilasryhmä päätti toteuttaa valtakunnallisen vierailun. Apulaisrehtorina toimiva Teemu Heikkinen kertoo, että pääkaupunkiin lähtemisen mahdollisti koulunkäyntiin harvinaisen sitoutunut oppilasryhmä.

“Me ollaan pitkään oltu taidetestauksessa mukana ja koettu tärkeäksi se, että päästään tarjoamaan erilaisia kokemuksia myös kulttuurista nuorille. Nyt tämänvuotinen ryhmä käy koulua säännöllisesti ja on alkanut hienosti ottaa itse vastuuta koulunkäynnistä. Heidän elämäntilanteensa oli kokonaisuudessaan semmoinen, että reissua estäviä tekijöitä ei siinä hetkessä ollut”, Heikkinen kertoo. 

Ryhmää valmisteltiin retkeen etukäteen, aikatauluja käytiin läpi ja päivää pyrittiin kaikin keinoin tasoittamaan jo ennakkoon, jotta retki ei sisältäisi oppilaille liian yllättäviä tilanteita. Eri oppilaat kokivat erilaiset asiat tärkeiksi: jollekulle oli tärkeää suunnitella etukäteen, miten istumapaikat konsertissa jaettaisiin, toiselle taas oli tärkeää käydä ennen retkeä parturissa. Kaikki Taidetestaajat-ohjelman ja taidetoimijan tuottamat ennakkotehtävät tehtiin etukäteen, ja Heikkinen kehuu niiden olleen hyviä.

Lentomatkustaminen ei ollut ryhmän oppilaille aivan uutta, mutta harvinaista herkkua joka tapauksessa. Matkustuspäivä alkoi hyvin aikaisin, ja lentokoneessa saatiin ihailla auringonnousua ja ottaa siitä kuvia. Toisella puolella konetta näkyi aurinko ja toisella kuu.

“Koska mennään uudestaan?”

Kylliälän koulun ryhmä matkusti Helsinkiin Ritarihuoneelle katsomaan Suomalaisen Barokkiorkesterin Ystävänpäiväbarokki-konserttia. Ritarihuone oli ryhmän mielestä hieno, ja myös itse konsertti herätti innostusta.

“Kokonaisuus oli meidänkin oppilaidemme näkökulmasta hyvin rakennettu. Kun välillä harjoiteltiin orkesterin johtamista ja arvuuteltiin soittimia, mielenkiinto pysyi hyvin yllä. Jos konsertti olisi ollut vain katkoton musiikkiesitys ilman taukoja, olisi ollut haastavampaa. Yksi oppilas kysyi etukäteen, että onko tämä sitä pelottavaa musiikkia. Konsertin jälkeen hän totesi, että ei se ollut”, kertoo Heikkinen.

Konsertin jälkeen ryhmä kävi vielä ennen kotiinpaluuta Luonnontieteellisessä museossa, ja myös museokäynti koettiin hienoksi. Kun illalla palattiin kotiin, nuoret kysyivät heti, milloin lähdetään uudestaan.

Tärkeitä kasvukokemuksia

Kysymykseen siitä, voitaisiinko vastaavanlainen retki tehdä uudestaan, Heikkinen vastaa empimättä kyllä. 

“Ehdottomasti! Meillä koulukodeissa on panostettu kovasti taidepuoleen viime vuosina. On erilaisia katumusiikki- ja kuvataideprokkiksia, joista lapset innostuvat. Meidän oppilaidemme lahjakkuudet ja oppiainevahvuudet ovat hyvin usein taito- ja taideaineissa.”

Taito- ja taideaineiden avulla koulukodin nuorten voi olla helpompi saada elintärkeitä onnistumisen kokemuksia sekä rakentaa identiteettiään: tämä on minun juttuni. Myös kulttuurikokemukset ja valtakunnallisten vierailujen tapauksessa kokemukset pidemmästä matkustamisesta toimivat samaan tapaan. Herkässä iässä saadut onnistumiskokemukset ja taide-elämykset voivat parhaimmillaan kantaa läpi elämän. 

Eräs koulukodin retkellä mukana ollut nuori muistelee retken olleen hieno kokemus.

“Oli kyllä mukavaa päästä Ritarihuoneeseen, siellä oli ne vaakunat ja kaikki. Musiikki oli rauhoittavaa. Oli mukavaa päästä oman luokan kanssa retkelle ja tehdä kaikkea kivaa. Ja me käytiin siellä luonnontiedemuseossa”, nuori kertoo.

Kirjoittaja on Taidetestaajat-ohjelman viestintä- ja tapahtumakoordinaattori.