För konstaktörer
Närmare instruktioner och tips för Konsttestarna-processen samt publikarbete hittar du i Publikarbete och konstaktörernas verksamhetsprocesser i Konsttestarna. Du kommer till sidan med att klicka på rosa knappen nedan. På sidan hittar du bl.a. Så här går det till-guiden för konstaktörer, faktureringsuppgifter samt länk till logo- och bildbanken.
Allmän information för konstaktörer
Enbart en konstupplevelse är inte tillräckligt för Konsttestarna utan konstbesöket behöver även bestå av publikarbete som är passande för åldersgruppen och fördjupar konstupplevelsen. För- och efterarbetsmaterialet som konstaktörerna producerar, förmedlas till skolorna före konstbesöket via Konsttestarsystemet.
Syftet med för- och efterarbetet är att erbjuda ungdomarna stöd och verktyg för att bearbeta konstupplevelsen, samt erbjuda dem bakgrundsinformation om konstverket och dess skapelseprocess, konstformen, konstnärens arbete samt om hur man skall bete sig under konstbesöket. Målet är att den unga kan förutom att uppleva konsten även forma en egen åsikt om det sedda.
Efter konstbesöket ombeds ungdomarna att recensera sina upplevelser i vår recensions applikation. Recensionerna publiceras på Konsttestarnas webbsidor. Via Konsttestarna får konstaktörerna direkt respons av ungdomarna och kan via recensionerna utveckla programinnehållet som de erbjuder ungdomarna. Med hjälp av ungdomarnas respons utvecklas även Konsttestarna, programmet för kulturfostran.
Konsttestarna finansieras av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden. Konsttestarna bekostar resor och inträdesbiljetter för åttorna och deras lärare. Verksamheten koordineras av Förbundet för barnkultur i Finland.
Konstaktörernas programansökan
Varje år anordnas en öppen programansökan för det kommande läsårets besöksmål. På ansökningsblanketten presenterar konstaktören programmet samt publikarbetet som de erbjuder för Konsttestarna. På ansökningsblanketten efterfrågas också bland annat max och minimi publikmängd som konstaktören vill ha för att delta i Konsttestarna.
Man kan erbjuda alla konstformer för ungdomarna att konsttesta. Dock räcker det inte med en vanlig museirundtur, konsert eller föreställning, utan aktörerna förväntas göra en noggrant planerad och engagerande helhet. I valet av besöksmål läggs fokus på konstnärlig kvalitet och innovativt publikarbete, riktad till ungdomarna.
En av kärnvärderingarna för Förbundet för barnkultur i Finland, som koordinerar Konsttestarna-verksamheten, är jämlikhet och tillgänglighet, det vill säga barn och ungas rätt att delta och uppleva konst oberoende av till exempel rörelsehinder, behov av stöd, modersmål eller familjens socioekonomiska status. På grund av detta frågas i ansökan även om besökmålets tillgänglighet och hjälpmedel.
Ansökan för konstaktörer till Konsttestarna-programmet för läsåret 2026–2027 ordnas i november 2025 i Suomen Kulttuurirahastos elektroniska ansökningstjänst. Vi informerar under hösten 2025 om ansökningstiden.
En nyhet av ansökan för läsåret 2025–26
Progmamansökningens 2025-26 ansökningsinfo
Lästips: Gamylerna berättar -artikelserie (på finska)
I vår artikelserie “Gamylerna berättar” delar våra gamyl-koordinatorer samt våra långvariga konstaktörer sina insikter om publikarbete med fokus på ungdomarna. Hur kan man få ungdomarna att bli engagerade och delaktiga under ett konstbesök? Vad lönar det sig att satsa på och vilka fel bör man undvika? Från serien har följande artiklar utkommit:
Osa 1/5: Nuoren arvostava kohtaaminen
Osa 3/5 Sekä nuoret että taiteilijat tarvitsevat valmistelua