Inhemska cirkusfilmen Amalgam släpps för fri distribution

Konsttestarna-programmet och Sorin Sirkus har idag, den 13 maj 2024, släppt den inhemska cirkusfilmen Amalgam för allmänn distribuering. Filmen är cirka 40 minuter lång och lämplig för hela familjen.

Sorin Sirkus producerade cirkusfilmen Amalgam ursprungligen som en del av utbudet av distansupplevelser av det nationella kulturutbildningsprogrammet Konsttestarna. Syftet med distansupplevelser var att erbjuda skolelever alternativa sätt att uppleva konst när coronapandemin hindrade allmänna evenemang inom konstinstitutionerna.

I filmen medverkar jonglören Onni Toivonen, dansaren Wilma Seppälä och musikern Konsta Leinonen. Denna föreställning som kombinerar cirkus och dans utforskar möjligheterna och omöjligheterna som finns vid gränssnitten mellan konstformerna. Den frammanar situationer och bilder som ibland är humoristiska och vilda, ibland meditativa och vackra.

”Det har varit jättefint att få vara en del av Konsttestarna-programmet och presentera cirkuskonst för finländska ungdomar. Det är fantastiskt att med den här filmpubliceringen nu också en bredare publik har möjlighet att uppleva vad nycirkus har att erbjuda för människor i alla åldrar”, konstaterar cirkusartisten Onni Toivonen.

”Det var en stor besvikelse när vi på grund av pandemin inte kunde framföra Amalgam till publiken som en liveföreställning, men att göra filmen var en underbar upplevelse, och vi har skapat ett fint verk som står sig över tid och kan spridas mer omfattande”, säger producenten för Sorin Sirkus, Lari Aaltonen.

”Filmen publiceras i samband med den nationella barnkulturens festvecka, som firas i år från den 13 till den 19 maj 2024. Amalgam-cirkusfilmen är en del av festveckans officiella program och kommer att vara tillgänglig online från och med barnkulturveckan”, berättar Joonas Keskinen, chef för Konsttestarna-programmet vid Förbundet för barnkulturcenter i Finland.

”Innan man ser på filmen kan man även bekanta sig med vår video som presenterar nycirkus som konstform. Det är speciellt värt att titta på videon om man inte tidigare har sett nycirkus”, tipsar Keskinen.

Sorin Sirkus

Sorin Sirkus är ett cirkuscenter i Tammerfors som grundades 1985 för att utveckla, upprätthålla och presentera de ungas cirkuskonst. Sedan 1993 har Sorin Sirkus även erbjudit grundläggande cirkuskonstundervisning. Sorin Sirkus populära julshow lockar årligen över 10 000 åskådare. https://www.sorinsirkus.fi

Amalgam

Amalgam-föreställningen har producerats i samarbete med Nuua Company. Föreställningen har fått stöd av Taike Pirkanmaa, Jenny och Antti Wihuris stiftelse, Samuel Hubers konststiftelse, Sorin Sirkus, Cirkus Ruska Festival, Sirkus Faktori, Hiljaisuus-residensen och Näyttämö. Medverkande och regi: Wilma Seppälä, Onni Toivonen, Konsta Leinonen. Produktion: Sorin Sirkus.