Konsttestarna lyftes fram i riksdagsdebatten om den kulturpolitiska redogörelsen
24.02.2025

Den 19 februari 2025 hölls en debatt i riksdagens plenum om den kulturpolitiska redogörelsen. Konsttestarna-programmet lyftes fram som ett exempel på ett lyckat kulturprojekt för barn och unga, vars finansiering måste tryggas i framtiden.
Barnkulturen fick stort utrymme i riksdagens debatt om den kulturpolitiska redogörelsen. Riksdagsledamöterna Sari Sarkomaa (Saml) och Markku Siponen (C) lyfte särskilt fram programmet för kulturfostran, Konsttestarna.
”Konst har en stor inverkan på barns emotionella färdigheter, framtidsförmågor, kreativitet och utvecklingen som människa. Därför måste vi utveckla Finlandsmodellen för hobbyverksamhet, trygga Konsttestarna-programmet, lyckas med reformen av lagstiftningen om grundläggande konstundervisning samt säkerställa kvalitet och tillgänglighet – alla konstformer ska inkluderas. Detta arbete är i gång, och lagförslaget ska enligt planerna vara färdigt i maj. Vi ser fram emot att behandla det här i riksdagen.”
Sari Sarkomaa, Saml
”Det har också konstaterats här att Konsttestarna har varit en oerhört viktig aktör för att främja barns och ungas möjlighet att ta del av kultur. För många kan det till och med vara den enda gången de får uppleva konst. Det är oerhört viktigt att alla barn och unga får bekanta sig med olika konstformer, oberoende av var de bor, deras familjebakgrund eller familjens ekonomiska situation.”
Markku Siponen, C
Från stiftelser till staten
Riksdagsledamoten och ordföranden för Förbundet för barnkultur i Finland, Fatim Diarra (Gröna), påpekade i debatten att Konsttestarna för närvarande finansieras helt av privata stiftelser och att staten i framtiden bör garantera programmets fortsättning:
”Konsttestarna är ett fantastiskt, framgångsrikt projekt där alla åttondeklassister i Finland får uppleva konst på ett unikt sätt. Men finansieringen har hittills kommit från olika stiftelser, och i flera år har det diskuterats hur denna framgångssaga inom konst och kultur borde ingå i statens budget för att säkerställa kontinuiteten. Därför frågar jag ministern: Kan Konsttestarna bli en del av statsbudgeten?”
Fatim Diarra, Gröna
För närvarande finansieras Konsttestarna helt av Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden. Med en årsbudget på cirka 7 miljoner euro ser stiftelserna till att alla ungdomar i Finland får uppleva konst minst en gång, helst två gånger, under sin grundskoletid. För många unga innebär Konsttestarna den allra första inblicken i till exempel teater, klassisk musik eller bildkonst.
Suomen Kulttuurirahasto och Svenska kulturfonden har lovat att finansiera Konsttestarna fram till våren 2027. Därefter måste staten ta över programmets kostnader, så att varje åtta även i framtiden får uppleva konst.
Förbundet för barnkultur som stöd
Flera inlägg i debatten låg i linje med Förbundet för barnkulturs ståndpunkter. Fatim Diarra hänvisade även till FN:s konvention om barnets rättigheter och barns rätt till konst- och kulturliv. ”Det säkraste sättet att ge alla barn tillgång till kultur är att integrera kultur i småbarnspedagogiken och skoldagen”, sade Diarra. Hon framhöll att detta bör beaktas vid utarbetandet av en genomförandeplan för den kulturpolitiska redogörelsen.
Förbundet för barnkultur i Finland och hela sektorn för barnkultur står naturligtvis till förfogande vid utarbetandet av genomförandeplanen.
Riksdagsdebatten gav hopp om att barnkultur kommer att ha en framträdande plats i åtgärdsplanen för den kulturpolitiska redogörelsen. Även frågan om att inkludera Konsttestarna i statsbudgeten har nu lyfts fram. Som det konstaterades i riksdagsdebatten: I slutändan är det handlingar som visar att kultur är en rättighet för alla och att vi vill värna om vår bildning och demokrati.
Länkar
Nyhet om barnkultur från riksdagens plenum
Riksdagens plenum 19.2.2025 om den kulturpolitiska redogörelsen (transkriberad)
Inspelning av riksdagens plenum 19.2.2025
Barnkulturens prioriteringar i den kulturpolitiska redogörelsen