En grupp elever från en statligt skolhems skola reste till Helsingfors för att konsttesta
10.04.2025

Text: Marianna Penttilä
Foton: Teemu Heikkinen
När skolor anmäler sig till Konsttestarna får de välja mellan två närbesök i det egna landskapet eller grannlandskapet, eller ett nationellt besök – då görs det ena besöket nära och det andra innebär en resa till Helsingfors eller, för nylänningar, till någon annan större stad som Åbo eller Tammerfors.
Om skolan anser det möjligt att göra ett riksomfattande besök, ger resan längre bort en unik möjlighet till en gemensam och längre klassresa, gruppsammanhållning och konstupplevelser som inte finns nära hemorten – och som därmed ofta är oåtkomliga för ungdomar.

Vikten av förberedelser
Den här säsongen valde en grupp från Kylliälän koulu vid Liminka skolhem att resa från Limingo, lite söder om Uleåborg, till Helsingfors på ett riksomfattande besök. Det var första gången i Konsttestarnas historia som ett statligt skolhem genomförde ett nationellt besök. Biträdande rektor Teemu Heikkinen berättar att resan till huvudstaden blev möjlig tack vare en ovanligt motiverad elevgrupp.
”Vi har länge deltagit i Konsttestarna och tycker det är viktigt att kunna erbjuda ungdomarna olika slags upplevelser – också inom kultur. I år har gruppen gått i skolan regelbundet och börjat ta eget ansvar för sitt skolarbete. Deras livssituation var också sådan att det inte fanns hinder för resan just då”, säger Heikkinen.
Gruppen förbereddes noga inför resan. Tidsplanen diskuterades noggrant i förväg och man försökte på alla sätt jämna ut dagen för att undvika oväntade situationer. Olika elever fokuserade på olika saker: för någon var det viktigt att planera hur sittplatserna skulle fördelas, för en annan att hinna gå till frisören före resan. Alla förhandsuppgifter som producerats av Konsttestarna och konstaktören gjordes i god tid – och Heikkinen berömmer materialet som bra.
Flygresan var inte helt ny för eleverna, men ändå en ovanlig och spännande upplevelse. Dagen började tidigt, och i flygplanet kunde man beundra soluppgången på ena sidan – och månen på den andra.

”När åker vi igen?”
Kylliälän koulus grupp reste till Helsingfors för att se Finländska barockorkesterns konsert Valentinsbarock i Riddarhuset. Byggnaden i sig väckte beundran, och konserten inspirerade också.
”Helheten var väl genomtänkt även ur våra elevers synvinkel. När man fick pröva på att dirigera orkestern och gissa instrumenten, hölls intresset uppe. Om konserten bara hade varit ett oavbrutet musikstycke, hade det varit svårare. En elev frågade på förhand om det skulle vara sån där läskig musik – efteråt sa hen att det inte alls var det”, berättar Heikkinen.
Efter konserten besökte gruppen också Naturhistoriska museet innan de återvände hem – ett besök som också uppskattades mycket. När man kom hem på kvällen, frågade ungdomarna genast: när åker vi igen?

Viktiga upplevelser för växande unga
På frågan om en liknande resa kunde göras på nytt svarar Heikkinen utan att tveka: ja.
”Absolut! Inom skolhemmen har vi satsat mycket på konst de senaste åren. Vi har projekt inom både gatumusik och bildkonst som engagerar barnen. Våra elevers talanger och ämnesmässiga styrkor finns väldigt ofta inom de praktisk-estetiska och konstnärliga ämnena.”
Just praktiska och konstnärliga ämnen kan vara en väg till de så viktiga upplevelserna av att lyckas – och till att bygga en identitet: det här är min grej. Även kulturupplevelser, och i det här fallet en längre resa i och med det nationella besöket, fungerar på samma sätt. De positiva upplevelser man får i en känslig ålder kan i bästa fall bära genom hela livet.
En av ungdomarna minns resan som en fin upplevelse:
”Det var jätteroligt att få komma till Riddarhuset, där fanns vapensköldar och allt. Musiken var lugnande. Det var kul att åka på resa med den egna klassen och göra roliga saker tillsammans. Och vi besökte naturhistoriska museet också.”

Författaren är kommunikations- och evenemangskoordinator för Konsttestarna-programmet.